netwerk van merkleiders

Geen #partner en #collab meer en andere nieuwe regels voor influencers vanaf 1 juli

influencer marketing

Sinds 1 juli vallen influencers op YouTube, Instagram en TikTok met meer dan 500.000 volgers officieel onder het toezicht van het Commissariaat voor de Media en moeten zij zich houden aan de Mediawet. Ook per die datum is de update van de Reclamecode Social Media & Influencer Marketing van kracht. Lees hier meer over de regels en over jouw rol hierin als adverteerder.

Influencers die voldoen aan de criteria worden gezien als een CMOA (commerciële mediadienst op aanvraag). Zij moeten zich aanmelden bij het Commissariaat voor de Media en daarnaast bij Stichting Reclamecode en Nicam (Kijkwijzer) en moeten voldoen aan de regels uit de mediawetgeving. Het Commissariaat vat de vereisten aan influencers of ‘video-uploaders’ als volgt samen: wees helder over reclame, houd rekening met minderjarigen en maak kenbaar wie je bent.

Boete bij overtreding

Een influencer die de regels overtreedt riskeert een boete van het Commissariaat. Als adverteerder krijg je geen boete van het Commissariaat. Wel heb je volgens de eveneens geldende Reclamecode Social Media & Influencer een ‘Zorgplicht’,  die inhoudt dat je de influencers en bureaus met wie je werkt wijst op de geldende regels voor transparante reclame. Check dus bij je bureaus en influencers of zij bekend zijn met de nieuwe en bestaande regels.

Geen #partner en #collab meer

De regels uit de mediawetgeving gaan nu dus ook op voor influencers die aan de criteria voldoen. De Mediawet maakt onderscheid tussen reclame, sponsoring en productplaatsing met bijbehorende verschillende vermeldingen. Voor sponsoring en productplaatsing geldt daarnaast dat een product geen overmatige aandacht meer mag krijgen in een video. Ook is productplaatsing in kinderprogramma’s niet toegestaan. Het gebruik van de hashtags #partner of #collab verdwijnt helemaal.

Vermelden van privégegevens

Eerder kondigde het Commissariaat aan dat een influencer de naam van de onderneming, vestigingsplaats en contactgegevens moest vermelden. Vanuit de sector kwam toen het geluid dat dit nogal een impact kon hebben op de privacy. Op basis van de gevraagde gegevens kan namelijk privacygevoelige informatie, zoals het huisadres, worden achterhaald. Het Commissariaat heeft geluisterd naar deze reacties en besloten dat vermelding van de accountnaam en het bieden van een contactmogelijkheid voldoende is.

Reclamecode Social Media & Influencer Marketing tegelijkertijd geactualiseerd

Voor influencers die niet onder de Mediawet vallen, gelden er ook (al bestaande) reclameregels. Deze staan onder andere in de Reclamecode Social Media & Influencer Marketing (RSM). Deze is ook per 1 juli herzien. Voor de wijziging van de RSM is aansluiting gezocht bij de nieuwe regels waarop door het Commissariaat wordt toegezien. Zo moet de vermelding dat een video reclame bevat, worden opgenomen in de video zelf (aan het begin, tijdens de aanprijzing of doorlopend) én in de beschrijving van de video. Op platforms waar alleen gebruik wordt gemaakt van een hashtag om reclame kenbaar te maken, geldt dat deze duidelijk in het oog moet springen en niet verscholen mag staan tussen andere hashtags of informatie. Ook in de RSM staat dat er geen gebruik meer mag worden gemaakt van de vermeldingen #partner en #collab. Dit geldt dus voor alle influencers.

Meer weten?

Kijk voor alle regels die voor influencermarketing gelden op www.influencerregels.com

Kijk terug: Industry Meetup Influencer Marketing van 31 mei jl, met juridische toelichting en praktijkvoorbeelden

Meest gestelde vragen over de regels voor influencer marketing

 

 

share