netwerk van merkleiders

Nieuwe mediawet van kracht: wat betekent dit voor influencer marketing?

Vlog

Per 1 november is de nieuwe Mediawet van kracht. Naast televisie en radio zijn er nu ook wettelijke regels voor reclame op videoplatforms als Youtube en op Nederlandse videokanalen die worden getypeerd als ‘mediadienst op aanvraag’. Hieronder lees je wat dit betekent voor de Reclamecode Social Media & Influencer Marketing en waar je als adverteerder op moet letten wanneer je samenwerkt met influencers.

Meer dan ooit geldt dat jij en de influencers met wie je samenwerkt er alles aan moeten doen om te zorgen dat reclame, sponsoring en product placement herkenbaar zijn voor de consument. Ook in alle uitingen van je merk op videokanalen.

Europese richtlijn voor reclame op videoplatforms
De nieuwe mediawet is aangepast vanwege een Europese richtlijn (AVMSD) die nu ook gaat over videoplatforms, zoals YouTube. Door deze aanpassing kan de nieuwe Mediawet ook gevolgen hebben voor Nederlandse videokanalen op social media platforms, bijvoorbeeld als het gaat om het herkenbaar maken van reclame, productplaatsing en sponsoring. Dit is van invloed op de Reclamecode Social Media & Influencer Marketing (RSM), waarvan de kern is dat altijd duidelijk moet zijn dat er sprake is van reclame, ook op videokanalen.

Aanpassing Reclame Code Social Media & Influencer Marketing volgt
Het Commissariaat voor de Media buigt zich momenteel, als toezichthouder op de Mediawet, over de aangepaste invulling van de beleidsregels en spreekt hierover met Europese collega’s. Zodra precies duidelijk is wat de nieuwe Mediawet voor gevolgen heeft voor reclamevermeldingen op videokanalen, wordt de Reclamecode Social Media & Influencer Marketing hierop aangepast.
De kern voor reclame via social media en influencer marketing is en blijft: wees transparant over de relatie tussen influencer en adverteerder als voor het bespreken of tonen van een merk of product een bepaald voordeel is geboden (vergoeding in geld of natura, zoals een gratis product). Of dit nu via YouTube, Instagram, Facebook of Twitter is; de consument moet gemakkelijk kunnen begrijpen dat het om reclame gaat. Door hier open en eerlijk over te zijn wordt het vertrouwen in reclame vergroot. Dat is positief voor alle partijen: het merk, de influencer én de consument.

Extra aandacht voor samenwerking met influencers
Wij raden je aan om hier in deze periode extra op te letten wanneer je samenwerkt met influencers. Spreek duidelijk af hoe jullie gezamenlijke campagne eruit ziet en op welke manier de reclame herkenbaar wordt gemaakt. En maak hierover heldere contractuele afspraken met de influencers zelf of hun bureaus. Als bvA lid kun je hier meer over lezen in onze whitepaper Influencer Marketing.

8 December virtual Industry Meetup transparante influencer marketing
Op 8 december organiseren we van 15:30 – 17:00 uur samen met DDMA en Stichting Reclamecode ( SRC) een virtuele Industry Meetup over transparantie en influencer marketing met aandacht voor de nieuwe mediawetgeving. De uitnodiging ontvang je binnenkort als bvA lid. Je kunt je hier al aanmelden

Kijk voor meer informatie over de Reclamecode Social Media en Influencer Marketing op reclamecode.nl/social

Kijk voor meer informatie over de wijzigingen van de Mediawet op de website van het Commissariaat voor de Media

share