netwerk van merkleiders

5 dingen die je als adverteerder moet weten over de nieuwe Mediawet

ytcount-N8Pnhrcr73o-unsplash

In september van dit jaar treedt de vernieuwde Mediawet in werking, die een doorzetting is van de Europese mediawetgeving, de AVMSD. Hieronder lees je de 5 wijzigingen die het meest relevant zijn voor jou als merkleider.

1. Flexibilisering reclamequota
Het huidige reclame maximum van 20 procent of 12 minuten per uur, wordt een maximum per tijdvak. Tussen 18:00 uur en 24:00 uur mag gedurende in totaal 20% van de tijd reclame worden uitgezonden (20% van 6 uur = 72 minuten) en eveneens maximaal 20 procent in de periode van 06:00 tot 18:00 uur (20% van 18 uur = etc.). Deze flexibilisering houdt in dat er meer en langere reclameblokken mogelijk worden. Vanuit bvA vinden wij het niet wenselijk dat reclameblokken te lang worden, omdat dit ten koste kan gaan van de attentie-waarde van commercials en ook de reclame-acceptatie door de consument. We zullen deze zorg ook bespreken met tv-marketingorganisatie Screenforce.

2. Productplacement algemeen toegestaan op enkele uitzonderingen na
Het huidige verbod op productplaatsing verdwijnt en wordt algemeen toegestaan, behalve in kinderprogramma’s, religieuze programma’s, consumentenprogramma’s, nieuws- en actualiteitenprogramma’s.

3. Uitbreiding naar video sharing platforms
De scope van de Europese Richtlijn en dus ook van de Nederlandse Mediawet is uitgebreid naar video sharing platforms (vsp’s) als YouTube en in Nederland Dumpert. Met name de vsp’s worden in de richtlijn aangesproken op hun verantwoordelijkheid voor het beschermen van minderjarigen tegen ongeschikte content op hun platforms. Ook moeten zij maatregelen nemen om consumenten te beschermen tegen haatzaaiende content. Dit moeten zij vastleggen in een gedragscode, waar de toezichthouder in het land van vestiging op controleert (voor YouTube is dat Ierland). Via wereldwijde adverteerderskoepel WFA zijn we aangesloten bij de ontwikkelingen op dit vlak.

4. Influencers kunnen ook onder de mediawetgeving vallen
De uitbreiding van de scope geldt ook voor reclame in samenwerking met influencers, wanneer die influencers worden beschouwd als ‘aanbieder van een mediadienst op aanvraag’. Zij moeten zich dus ook aan de regels voor bijvoorbeeld productplacement en sponsoring houden. Houd hier dus rekening mee als je samenwerkt met influencers en zorg vooral dat je reclame als zodanig duidelijk herkenbaar is. Zie voor meer informatie over uitbreiding van de scope naar vsp’s ook dit artikel

5. Inperkingen kansspel-reclame
Net als bij reclame voor alcoholhoudende dranken is het tijdvak waarin reclame voor kansspelen gemaakt mag worden (het ‘tijdslot’), doorgezet naar de Mediawet. De toegestane periodes voor reclame voor ‘risicovolle’ kansspelen als casino’s, sportprijsvragen en spelautomaten (tussen 21.00 en 06.00 uur) en voor ‘minder risicovolle’ kansspelen als loterijen (19:00 uur – 06.00 uur) zijn nu dus naast in kansspelwetgeving ook vastgelegd in de mediawetgeving. Voor risicovolle kansspelen geldt de inperking ook voor radioreclame.


(Foto credits: YTCount - Unsplash)

share