netwerk van merkleiders

Nieuwe mediawet laat voldoende ruimte over voor effectieve co- en zelfregulering

GettyImages-1036148684

Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft gisteren ingestemd met het wetsvoorstel voor implementatie van de Europese mediawetgeving, de AVMSD, in de Nederlandse Mediawet. De nieuwe Mediawet krijgt een bredere reikwijdte en gaat ook gelden voor video sharing platforms als YouTube. In lijn met de positie van bvA zijn wetvoorstellen voor verdergaande inperking van reclame verworpen.

Duidelijkheid over reclame op videoplatforms

BvA is blij dat minister Slob alleen de vereiste onderdelen uit de Europese wetgeving heeft overgenomen (minimum harmonisatie). Hiermee wordt nu duidelijkheid gegeven over wat precies wel en niet mag op video platforms en bij influencer marketing; iets waar wij als adverteerders grote behoefte aan hebben. Ook zijn wij positief over het vertrouwen dat de minister daarmee stelt in de effectiviteit van Nederlandse co- en zelfregulering. Want in aanvulling op de nieuwe wet, kan in goed overleg tussen overheid en bedrijfsleven zelfregulering verder worden ontwikkeld voor de bescherming van minderjarigen en herkenbaarheid van influencer marketing op social platforms.

Aanpassing Reclamecodes

In dat kader is bvA met onder meer DDMA en Screenforce bij Stichting Reclamecode betrokken bij de aanpassing van de Reclamecode Social Media & Influencer Marketing en de Kinder- en Jeugdreclamecode. Daarbij wordt ook gewerkt aan de ontwikkeling van guidance documenten en zetten wij in op een vervolg op de #AD awareness campagne.

Kinderen mediawijs maken

In een wereld waarin kinderen steeds minder realtime voor de televisie zitten en waar niet alle ouders precies weten wat hun kinderen online uitvoeren, is het noodzakelijk om kinderen ook zelf te leren omgaan met media en reclame. Wij juichen het dan ook toe dat minister Slob een visiebrief heeft aangekondigd waarin ook uitgebreid op het belang en het bewezen effect van mediawijsheid en empowerment ingaat.

In aanloop naar de stemming over de wetgeving en ingediende voorstellen voor wetswijzigingen heeft bvA een position paper opgesteld en gedeeld met de betrokken kamerleden. In lijn met ons pleidooi is de verdere wettelijke inperkingen van sponsoring bij kinderprogramma’s en programma’s met een ‘significant kinderpubliek’ bij de stemming verworpen. Het position paper kun je hieronder downloaden.

Download het position paper nieuwe NL mediawetgeving juni 2020

Position paper Nederlandse mediawet

download

download

share