Verbod ‘fossiele reclame’ in Gemeente Den Haag – Extra zorgelijk?
Zelfregulering & Wetgeving
/
Er waren al eerder gemeentes die bepaalde reclames in de ban deden, maar Den Haag is de eerste stad waar men dit met een APV (lokale wetgeving) wil regelen. Vanaf 1 januari 2025 zijn reclames voor vlieg- en bootreizen, niet-elektrische auto’s, energiebedrijven die gebruik maken van fossiele brandstof, vliegmaatschappijen, luchthavens en olie- en gasbedrijven niet meer toegestaan in de openbare ruimte (lees: buitenreclame). De reisbranche, vertegenwoordigd in de ANVR, heeft aangekondigd tegen dit besluit in beroep te gaan en andere branches, waaronder ook bvA, onderzoeken de gevolgen en juridische bezwaarmogelijkheden. In verschillende media hebben (waaronder Nieuwsuur - vanaf 11:14 - en RTL) wij ons hierover uitgesproken.
Reclameverbod belemmert duurzame transitie
Maar de situatie in Den Haag staat niet op zich. Bij andere gemeentes, landelijke politieke partijen en belangenorganisaties klinkt ook een sterke de roep om verboden. Wij maken ons zorgen over deze ontwikkeling omdat dergelijke wettelijk verboden geen ruimte bieden voor merken die aandacht willen vestigen op verbeterde producten, bijvoorbeeld met verminderd gebruik van fossiel. Op die manier verdwijnt een belangrijk instrument om de transitie naar duurzamer gedrag aan te jagen, en dat is nu juist wat nodig is.
Transitie gaat geleidelijk
Want natuurlijk zijn wij het erover eens dat de klimaatsituatie om ingrijpende gedragsverandering vraagt. Merken spelen een belangrijke rol in het stimuleren van duurzaam gedrag bij consumenten, niet in de laatste plaats dankzij de inzet van reclame. Maar gedragsverandering gaat niet in één keer, dat gaat met kleine stapjes. Datzelfde geldt voor producten: verbeteren van de footprint van producten gaat meestal ook geleidelijk. Als er voor dat soort stapsgewijs verbeterde producten – denk aan hybride auto’s- geen reclame meer gemaakt mag worden, worden consumenten daar niet over geïnformeerd en komt de duurzame transitie langzamer op gang.
Snellere aanscherping zelfregulering nodig
Waar wij als bvA voor pleiten is dat hierover goede zelfreguleringsafspraken op landelijk niveau gemaakt worden in samenspraak met overheden en vastgelegd in Reclamecodes. Het is duidelijk dat de huidige omstandigheden dringend vragen om dit soort aanpassingen. We zijn hierover in gesprek met de verschillende branches om hen aan te moedigen de bestaande codes aan te scherpen. Dat gaat helaas nog niet snel genoeg. Kijkend naar de brede maatschappelijke druk om allerlei vormen van reclame in te perken, moet het tempo van die aanscherping wat ons betreft behoorlijk opgevoerd worden. Met als doel om te komen tot breed gedragen, verantwoorde regulering van commerciële communicatie die bijdraagt aan duurzamer en gezonder gedrag.
Foto: fitzroy