ACM: meer onderzoek nodig naar overname RTL door DPG
Zelfregulering & Wetgeving
/
Er is meer onderzoek nodig naar de gevolgen van de voorgenomen overname van RTL Nederland door DPG Media. Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt besloten. De ACM ziet mogelijke nadelige gevolgen van de overname, onder meer op het gebied van advertenties en nieuwsaanbod.
'Mogelijk kan DPG dankzij haar sterkere positie een breder advertentiepakket gunstig aanbieden aan adverteerders, mede door de grote hoeveelheid gegevens die zij heeft over haar gebruikers', stelt de ACM. 'Het is de vraag of andere mediabedrijven na de overname nog voldoende kunnen concurreren om deze advertentie-inkomsten. Als dat niet het geval is, kan dat negatieve gevolgen hebben voor concurrenten, adverteerders en uiteindelijk de consument'.
Slechter nieuwsaanbod
Ook krijgt DPG door de overname van RTL een nog sterkere positie als aanbieder van betaald en onbetaald nieuws, online en offline. 'De overname kan DPG daardoor mogelijk in staat stellen om de kwaliteit en toegankelijkheid van algemene nieuwsdiensten te verlagen. Bijvoorbeeld door nieuwsartikelen over meerdere kanalen te verspreiden in plaats van apart te creëren, of door de omvang van onbetaald nieuws te beperken. Als dat het geval is, kan dat leiden tot een vermindering van de omvang, kwaliteit en pluriformiteit van het algemene nieuwsaanbod aan consumenten', laat ACM weten.
Vervolgstappen
DPG en RTL moeten nu aangeven of ze de overname willen voortzetten. Ze moeten dan een vergunning voor de overname aanvragen. Vervolgens zal de ACM diepgaand onderzoek doen naar de gevolgen van deze overname. Bij dit onderzoek zal ook het Commissariaat voor de Media een rol spelen. Als bedrijven een vergunning aanvragen, neemt de ACM binnen 13 weken een beslissing of de overname wel of niet door mag gaan.