netwerk van merkleiders

Milieureclamecode (MRC) geactualiseerd naar Code voor Duurzaamheidsreclame

GettyImages-1140098889

Consumenten nemen steeds vaker de duurzaamheidsimpact mee bij hun aankoopbeslissing. Ook merken maken vanuit hun ‘purpose’ meer claims op dit gebied. Dat betekent ook meer klachten over dit soort reclame bij de Reclame Code Commissie. Hoog tijd dus om de twintig jaar oude zelfregulering op dit gebied te actualiseren.  

Urgentie: dit is het moment om duidelijkheid te bieden via zelfregulering
Consumentenbescherming en het klimaatvraagstuk staan hoog op de agenda in Brussel. Zo is er onder het motto 'Empowering consumers for the green transition' wetgeving in de maak voor duurzaamheidsclaims.
In Nederland is de Autoriteit Consument en Markt (ACM), de wettelijk toezichthouder op misleidende reclame (Wet Oneerlijke Handelspraktijken), actief op dit gebied. Zo heeft ACM de Leidraad Duurzaamheidsclaims gepubliceerd, waarin vuistregels voor bedrijven worden gegeven. ACM heeft verder opgeroepen melding te doen over oneerlijke of onduidelijke duurzaamheidsclaims en om het aantal keurmerken te beperken.

Aansluitend bij deze ontwikkelingen is bij de betrokken organisaties binnen Stichting Reclamecode (SRC) besloten om de Nederlandse zelfregulering met betrekking tot duurzaamheidsreclame specifieker te maken.

Extra houvast voor merken en meer vertrouwen bij consumenten
De huidige zelfregulering bevat nog geen specifieke bepalingen over duurzaamheidsreclame. Wel is er de Milieu Reclamecode (MRC), die als bijzondere code valt onder de paraplu van de Nederlandse Reclamecode (NRC). De huidige code is van toepassing op reclame-uitingen die milieuclaims bevatten en niet op reclame-uitingen die duurzaamheidsclaims bevatten die geen betrekking hebben op milieuaspecten, zoals claims over dierenwelzijn en arbeidsomstandigheden. Het begrip ‘duurzaam’ heeft geen vastomlijnde betekenis. Daarom moet een adverteerder een duurzaamheidsclaim altijd nader uitleggen. Wanneer hier een bijzondere code op van toepassing is, biedt dit merken meer zekerheid en houvast bij het ontwikkelen van duurzaamheidsreclame. Dit helpt ook om het vertrouwen van de consument te vergroten.

Update komt eraan
De laatste herziening van de Milieu Reclame Code (MRC) heeft plaatsgevonden in 2000. Dat is twintig jaar geleden. De huidige stand van de techniek is inmiddels verder en het klimaatvraagstuk wordt steeds urgenter. Dat zien we ook terug in een stijging van het aantal klachten over milieu- en duurzaamheidsclaims. Om hier meer handvatten te bieden wordt de code door SRC in samenspraak met bvA en betrokken leden geactualiseerd naar de Code voor Duurzaamheidsreclame. We verwachten dat deze code begin 2023 is voltooid en in werking kan treden.

Wil je meer weten of actief betrokken zijn bij de bij de code behorende guidance die we aan het ontwikkelen zijn? Stuur dan een mailtje naar linda.hell@bva.nl 

Toelichting SRC evaluatie Milieureclamecode (MRC)

Toelichting evaluatie Milieureclamecode (MRC)

share