netwerk van merkleiders

Update Reclamerecht 2021: focus op social media, duurzaamheid en ad tech

update reclamerecht stockfoto

In één middag op de hoogte van alle actuele reclamerecht ontwikkelingen plus een vooruitblik op 2021. Dat was de insteek van het bvA webinar Update Reclamerecht 2021 van 4 februari jl. Reclamerecht advocaten Richard van Schaik en Stephanie Reinders Folmer bespraken in vogelvlucht de belangrijkste issues met onder meer aandacht voor milieuclaims, social media reclame en privacy.

Richard van Schaik besprak in het eerste deel recente uitspraken van de Reclame Code Commissie (RCC) en ontwikkelingen op het gebied van reclameregelgeving. Het voorjaar van 2020 stond ook voor de RCC in het licht van Covid-19. Er kwamen veel klachten inzake reclame over antivirale geneesmiddelen en reclame die inhaakt op de ‘anderhalve meter’ maatschappij. Waar sprake was van misleiding zijn deze klachten door de RCC erkend.

Reclame op social media: wees transparant
In het najaar van 2020 ging de nieuwe mediawetgeving in, die nu ook opgaat voor reclame in samenwerking met influencers op video sharing platforms als YouTube. De Reclamecode Social Media & Influencer Marketing blijft ook van kracht: als adverteerder moet je op alle social media platforms transparant zijn over je commerciële samenwerkingen. Of in juridische termen: ‘de relevante relatie openbaren’. Verder was er aandacht voor duurzaamheidsclaims, waarover geregeld klachten bij de RCC binnenkomen, bijvoorbeeld over de meest duurzame tonijn of de meest duurzame supermarkt. Richard besprak in dit kader ook de net gepubliceerde vuistregels voor duurzaamheidsclaims van ACM. Overigens is bvA met SRC betrokken bij een update van de Milieu Reclame Code (MRC) waarbij ook wordt gekeken of deze kan worden uitgebreid naar duurzaamheidsreclame (zie ook nieuwsartikel).

Richard keek tot slot vooruit naar het openstellen van de markt voor online kansspelaanbieders (verwacht in september 2021). Het marketingoffensief waarmee dit naar verwachting gepaard gaat, in combinatie met nieuwe online kansspel regelgeving, gaat zeker een flinke kluif opleveren voor de RCC en de wettelijk toezichthouder. Ook merken uit andere categorieën moeten er rekening mee houden dat de kritiek op reclame in het algemeen hierdoor aanwakkert.

Ad tech en privacy volop in beweging
In het tweede deel belichtte Stephanie Reinders Folmer de uitdagingen op het gebied van digitale marketing in relatie tot de privacywetgeving. Er speelt veel op het gebied van ad tech en privacy: de toezichthouders delen boetes uit, de wetgeving wordt bediscussieerd in Brussel, de acceptatie van digitale reclame bij consumenten staat onder druk en browserbouwers/providers zijn bezig met overstappen naar cookieloze oplossingen.

De beweging naar cookieloze scenario’s betekent niet dat er ineens geen privacy-issues meer zijn. Want ook bij veel nieuwe technieken vindt profilering plaats, bijvoorbeeld als gebruik wordt gemaakt van first party data of data van social media platforms. Wat kun je ten midden van al deze commotie als marketeer in elk geval al doen? Wees transparant over je doelen en wat je met persoonsgegevens doet en biedt een duidelijke en gebruiksvriendelijke opt-out en recht op verzet aan de consument.

De komende maanden besteedt bvA meer aandacht aan dit topic in verschillende webinars en publicaties.

De opname van het webinar is binnenkort beschikbaar voor bvA leden. De pdf van de presentatie kun je via onderstaande button downloaden.

Download de presentatie van Update Reclamerecht 2021

Update Reclamerecht 2021 DLA Piper

share