netwerk van merkleiders

BvA start Taskforce Diversiteit & Inclusie

Sharon McCutcheon Pixabay

Dit najaar start de nieuwe bvA Taskforce Diversiteit & Inclusie  (D&I) voor merkleiders die gezamenlijk concrete stappen willen maken en handvatten ontwikkelen om diversiteit en inclusie in merkcommunicatie te bevorderen. Founding members van deze Taskforce zijn bvA bestuurslid Theo van Uffelen (Yakult) en betrokken bvA lid Nathalie Lam (Philips). BvA leden met hart voor dit onderwerp kunnen zich nu aanmelden voor dit initiatief.

Relevanter dan ooit

Diversiteit en inclusie zijn relevanter dan ooit. In dit tumultueuze jaar is met de dood van George Floyd/#BLM het besef nog groter nog groter geworden dat racisme en uitsluiting ook in Nederland nog steeds te veel voorkomen. De roep om overheidsmaatregelen is groot en ook aan merken wordt gevraagd stelling te nemen. Waarom is die oproep zo sterk en hoe kunnen merken hier verstandig mee omgaan? En belangrijker nog: hoe zorgen we als adverteerders ervoor dat aandacht voor dit onderwerp niet afhankelijk is van actualiteit en incidenten, maar van onze structurele wens om dit te verbeteren in bedrijfsleven, in communicatie en in de samenleving ?  Dit is waar de bvA en specifiek de taskforce D&I mee aan de slag gaat.

Onderzoek invloed reclame op beeldvorming

In opdracht van bvA zijn twee onderzoeken uitgevoerd naar de invloed van merkcommunicatie op de beeldvorming in Nederland. De resultaten werden op 24 september jl. tijdens het MerkKracht event gepresenteerd door de onderzoekers Inger Leemans (VU Amsterdam en KNAW Humanities cluster) en Jan Hein Furnée (Radboud Universiteit Nijmegen). Zij lieten o.a. zien dat in Nederland tot ver in de twintigste eeuw racistische reclames ingezet werden. Het tweede onderzoek van Motivaction toont aan dat Nederlanders vinden dat ook anno 2020 de representatie van niet-witte Nederlanders in reclame beter kan.

Concrete deliverables

Deze onderzoeken en ook de recente aansluiting van bvA bij The Dutch Marketing and Diversity Fund zijn voorbeelden van de actieve agenda, die bvA eerder dit jaar heeft aangekondigd om diversiteit en inclusie vanuit de kracht van merken en merkleiders te stimuleren. De oprichting van de Taskforce D&I past in de door leden uitgesproken wens om vanuit bvA in samenwerking met partners verdere concrete deliverables te ontwikkelen.

Op dit moment wordt de Taskforce verder samengesteld voor de kick-off dit najaar. Als bvA lid kun je je aanmelden voor deze actuele en relevante projectgroep. Heb je interesse om  deel te nemen of wil je eerst meer weten? Neem dan contact met ons op via linda.hell@bva.nl.

share