Tegenvoorstel omroepen biedt betere mogelijkheden voor merken bij NPO
Media-effectiviteit
/
Zoals bekend, werkt Minister Slob aan een voorstel om reclame op de publieke omroep tot 8 uur ’s avonds te verbieden en reclame op de online kanalen volledig af te schaffen. Afgelopen vrijdag heeft de NPO samen met de omroepen een tegenvoorstel gedaan om te voorkomen dat Slob’s voorstel leidt tot ingrijpende bezuinigingen.
Kort samengevat, stellen de omroepen als alternatief voor om:
- Kinderprogrammering op televisie en online volledig reclamevrij te maken
- Online reclame waarbij gebruik wordt gemaakt van persoonlijke data van het publiek te verbieden.
Als bvA blijven wij van mening dat iedere reductie van reclame op de publieke omroep – hoe beperkt ook- geen enkel probleem oplost. Het overgrote deel van de kijkers vindt reclame prima en is zeker niet bereid om extra belasting te betalen voor de omroepen. Voor ons als merkleiders heeft het voorstel uitsluitend negatieve gevolgen, zoals ook blijkt uit de enquête van die Adformatie vandaag publiceert: (70% van adverteerders is (zeer) negatief en 65% verwacht forse prijsstijgingen).
We staan daarom positief tegenover het initiatief van de omroepen om met een veel gefundeerder voorstel te komen met een betere balans voor alle belanghebbenden:
- Adverterende organisaties kunnen voor een groot deel hun specifieke doelgroepen blijven bereiken via de publieke omroep;
- Een nog verdere mediaconcentratie wordt hierdoor beperkt waardoor er minder kans is op sterk stijgende TV-prijzen;
- De kijker hoeft minder extra belasting te betalen, omdat de bezuinigingen fors lager zijn;
- De omroepen hoeven minder te bezuinigen waardoor de kwaliteit van programma’s in stand blijft;
- Met online kanalen die geen persoonlijke data verzamelen – wat nu ook al het geval is -, kan de publieke omroep een onderscheidende propositie aan adverteerders blijven bieden.
Wel willen wij benadrukken dat een verbod op reclame voor kinderen in onze ogen onnodig is. Ook nu al is deze reclame aan uitgebreide regels gebonden, vastgelegd in reclamecodes. Adverteerders,
maatschappelijke organisaties en de Stichting Reclame Code werken bovendien voortdurend aan aanscherpingen van deze codes om aan te sluiten bij ontwikkelingen in product-, media- en technologie gebruik.
Op woensdag 11 september a.s. worden de voorstellen van Minister Slob in de Tweede Kamer besproken. We blijven ons inzetten tot er een acceptabel voorstel ligt en houden je graag op de hoogte van de ontwikkelingen.