Gepubliceerd op: 2 juli 2025

Staat van DE&I in de marketingindustrie

  • Diversiteit & Inclusie
  • Onderzoek

Stichting Reframe deelt de uitkomsten van het eerste grootschalige onderzoek naar Diversiteit, Gelijkheid en Inclusie (DE&I) in de marketingsector van Nederland. Maar liefst 389 professionals deden mee, wat een scherp en actueel beeld oplevert van hoe DE&I ervoor staat – zowel op de werkvloer als in het creatieve werk dat de sector voortbrengt.

Staat DEI Marketingindustrie

Diversiteit krijgt magere score – vooral jong talent en biculturele collega’s kritisch

De gemiddelde beoordeling voor diversiteit binnen organisaties komt uit op een 5,5. Vooral junioren, LHBTQIA+’ers en mensen met een biculturele achtergrond geven beduidend vaker een onvoldoende – gemiddeld een 4,8. Inclusie scoort iets beter met een 6,5, al geeft ruim een kwart aan zich nog steeds niet inclusief behandeld te voelen. Opvallend is dat ook hier de verschillen tussen groepen zichtbaar zijn. Zo waarderen biculturele respondenten de inclusie binnen hun organisatie slechts met een 5,7.

Perceptiekloof tussen directie en medewerkers

Een van de scherpste conclusies uit het onderzoek: het management en de rest van het team zien de werkelijkheid anders. Waar de top een 6,3 geeft voor de diversiteit binnen hun organisatie, blijven de medioren en junioren steken op een 5,1. Ook over het gevoerde DE&I-beleid lopen de meningen flink uiteen. Managers vinden minder vaak dat er extra actie nodig is, terwijl het overige personeel daar anders over denkt.

Beleidsplannen vaak onduidelijk of onbekend

Hoewel medewerkers erkennen dat er beweging is op het gebied van DE&I, vindt slechts 1 op de 5 dat dit genoeg is. De rest ervaart het beleid als ontoereikend of ziet dat er meer nodig is. Dit geluid klinkt nog sterker bij biculturele en LHBTQIA+ collega’s. Opvallend: een derde van de respondenten weet niet eens of hun organisatie überhaupt beleid heeft, en 22% stelt dat er géén beleid is. De organisaties waar wel beleid is, krijgen gemiddeld een 6,2 als rapportcijfer. Ook hier is het beeld bij managers rooskleuriger dan bij de rest.

Diversiteit als motor voor creativiteit

Ondanks deze uitdagingen gelooft een grote meerderheid in de kracht van diversiteit: 78% is ervan overtuigd dat aandacht voor DE&I leidt tot betere campagnes. Vooral in het begin van het creatieve traject – bij de strategie, briefing en conceptontwikkeling – liggen volgens de respondenten de grootste kansen.

Henriette van Swinderen, directeur van branchevereniging bvA, noemt het ronduit teleurstellend. ‘We hadden gehoopt op verbetering ten opzichte van eerdere metingen in 2021 en 2023. Maar die blijft uit.’ Tegelijkertijd ziet ze ook een lichtpunt. ‘Er is meer erkenning voor de inspanningen die worden gedaan. Alleen: inspanning is niet hetzelfde als resultaat.’ Van Swinderen wijst erop dat adverteerders in deze meting minder positief zijn dan andere groepen – iets dat ze in eerdere edities niet zag. ‘Dat kan te maken hebben met de terugtrekkende beweging in de Verenigde Staten, waar DE&I-beleid onder druk staat. Internationale concerns nemen die aarzeling mogelijk over. Toch horen we dat niet direct terug van onze leden. Onze Taskforce DEI is nog altijd zeer actief.’

Over het onderzoek

De peiling vond plaats tussen 4 februari en 15 april 2025 en richtte zich op bijna 400 professionals uit de wereld van marketing en communicatie. Reframe werkte daarbij samen met onder andere VIA, bvA, Dutch Digital Design, DDMA, RAW en het Data & Insights Network. Verian leverde de technische ondersteuning bij de uitvoering van het onderzoek.

Bekijk voor meer informatie over het onderzoek op stichtingreframe.nl

Meer nieuws

Bekijk alles