• Homepage /
  • Nieuwsoverzicht /
  • Meta onder druk: verbod op gepersonaliseerde reclame leidt tot nieuw abonnementsmodel

Gepubliceerd op: 20 november 2023

Meta onder druk: verbod op gepersonaliseerde reclame leidt tot nieuw abonnementsmodel

  • Mediakanalen
  • Meta
  • Social media
  • Zelfregulering & Wetgeving

Recentelijk hebben Europese privacytoezichthouders Meta verboden om op korte termijn gepersonaliseerde reclame op Facebook en Instagram te tonen zonder expliciete toestemming van de meerderjarige gebruiker. De European Data Protection Board (EDPB) heeft de Ierse toezichthouder binnen twee weken opgedragen dit verbod op te leggen, wat direct van kracht zal zijn in alle Europese lidstaten.

Progammeur Computer Setup

Meta reageert op deze maatregelen door zich voor te bereiden op een overstap naar een abonnementsmodel genaamd 'Pay or Okay', waarbij gebruikers maandelijks 9,99 – 12,99 euro betalen voor een reclamevrije ervaring. Voor gebruikers die de gratis versie willen blijven gebruiken, is expliciete toestemming nodig voor de verwerking van persoonsgegevens ten behoeve van gepersonaliseerde reclame. Meta beweert dat deze overgang geen verstoring zal veroorzaken voor adverteerders.

Als bvA kijken we positief tegenover Meta's stappen om gepersonaliseerde reclame op een verantwoorde en privacyveilige manier uit te voeren. Ze benadrukken echter dat gebruikers goed geïnformeerd moeten worden over de privacy-impact van hun keuzes binnen het 'Pay or Okay'-model. De uiteindelijke beoordeling van de privacyveiligheid en het succes van dit nieuwe model moet nog plaatsvinden.

In een gerelateerde ontwikkeling heeft de EDPB de Irish Data Protection Authority (IDPC) opgedragen om behavioral advertising op basis van 'legitiem belang' en 'contract' op Facebook en Instagram te verbieden, wat een aanzienlijke impact heeft op Meta's inkomstenmodel. Meta blijft echter behavioral advertising aanbieden op basis van 'toestemming' en introduceert het 'Pay or Okay'-model in de EU, EER en Zwitserland. Het succes en de naleving van dit nieuwe model staan nog ter discussie, met sceptische geluiden van regelgevers zoals de Noorse autoriteit voor gegevensbescherming. Deze ontwikkelingen markeren een belangrijk keerpunt in het debat over gegevensprivacy en benadrukken de noodzaak van naleving van privacywetgeving door tech-giganten zoals Meta.

Bekijk hier onze reacties over dit onderwerp in de pers:

Op onze website houden we jullie op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Meer nieuws

Bekijk alles