netwerk van merkleiders

bvA presenteert eerste onderzoeksresultaten over inclusie en racisme in reclame

Gerd Altmann Pixabay 4

De afgelopen tijd is de turbulentie toegenomen ten gevolge van protesten rond de dood van George Floyd en de #BlackLivesMatter beweging. Het besef is nog groter geworden dat racisme en uitsluiting ook in Nederland nog steeds te veel voorkomen. De roep om overheidsmaatregelen is groot en ook aan merken wordt gevraagd stelling te nemen.

Waarom is die oproep zo sterk en hoe kunnen merken hier verstandig mee omgaan?

In opdracht van bvA zijn twee onderzoeken uitgevoerd naar de invloed van merkcommunicatie op de beeldvorming in Nederland. De meest opvallende onderzoeksresultaten die betrekking hebben op inclusie en racisme werden in het webinar Reclame en beeldvorming rond inclusie en racisme gepresenteerd door de onderzoekers Inger Leemans (VU Amsterdam en KNAW Humanities cluster) en Jan Hein Furnée (Radboud Universiteit Nijmegen). Zij lieten o.a. zien dat in Nederland tot ver in de twintigste eeuw racistische reclames ingezet werden. Het tweede onderzoek werd uitgevoerd door Karel Slootman (Motivaction), die toonde hoe Nederlanders denken over de representatie van niet-witte Nederlanders in reclame. Samen met Theo van Uffelen, bvA bestuurslid gaven de onderzoekers interviews met Adformatie (lees hier) en Marketing Tribune (lees hier).

Een ontzettend leerzame en goed geleide bijeenkomst op hoog niveau, waar vrij en respectvol gesproken werd over inclusiviteit en racisme en wat er beter kan.

Leden van bvA kunnen het webinar hier terugkijken en ook de presentaties zijn hieronder te downloaden. 

De volledige onderzoeksresultaten worden gepresenteerd tijdens het bvA MerkKracht event op 24 september a.s.

(Foto credits: Gerd Altmann - Pixabay)

Download de presentaties van Reclame en beeldvorming rond inclusie en racisme

Presentatie Beeldvormend. Racisme in Nederlandse merkreclames - Inger Leemans en Jan Hein Furnée

Presentatie Merkreclame en beeldvorming - Karel Slootman (Motivaction)

download

download

share